Silajlık Soya Tohumu
Silajlık soya Türk mühendisleri tarafından Tarım Bakanlığı bünyesinde enstitüde geliştirilmiş mükemmel kalitede protein ihtiva eden bir yem bitkisidir. Torunoğlu Tohumculuk yem fiyatlarından şikayet eden çiftçilerimize ısrarla silajlık soya tohumu ekmelerini tavsiye etmekteyiz. Silajlık soya yem bitkisinde %22-25 arasında protein var. Silajlık soya sıcak mevsim yem bitkisidir. Silajlık soya tohumunda tescil edilmiş Tarım Bakanlığı tarafından Yemsoy silajlık soya tohumu ve Yeşilsoy silajlık soya tohumu diye iki farklı soya tohumu mevcuttur. Burada temel handikap danelik soyayı, silajlık soya diye çiftçileri aldatıp, satan kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Silajlık soya tohumunu Torunoğlu Tohumculuk olarak 10 yıldır ülke geneline ve yurtdışına kadar satışı konusunda yoğun gayret sarf etmekteyiz.
Silajlık soya tohumu dekara 8-10 kg ekilir. Ekerken soya bakterisi uygulanır. Soya bakterisi uygulayan çiftçilerimizin soyası daha yüksek verim vermektedir ve üst gübresi olarak kimyasal gübreye (üre gübresi) ihtiyaç duymamaktadır.
Torunoğlu Tohumculuk artan yem fiyatlarına çözüm var diyebilmek adına silajlık soya silahını piyasaya sürmüştür. Silajlık soya eken çiftçiler yemden %50 hatta %75 oranında kurtulmaktadırlar. Yemden şikayet ortadan kalkmaktadır. Silajlık soya hem yem belasından çiftçileri kurtarırken, hem de süt ve et artışı yapmaktadır.
Silajlık soya 90 günde silaja ulaşmaktadır. Silaj yaparken tek sıralı ya da sıra bağımsız silaj makineleriyle silaj yapılmaktadır. Ayrıca büyük silaj makineleri biçer döver tipleri kullanılmaktadır. Silajlık soya silaj yaparken mısırla karıştırarak silaj yapmak iyi mayalanmasını ve iyi fermante olmasını sağlamaktadır. Eğer mısırla beraber silaj yapılamıyorsa soya silajının içine arpa, buğday kırmaları iyi mayalanmasını iyi fermante olmasını sağlamaktadır. Silajlık soya dökme silaj yapılabildiği gibi, yuvarlak pakette yapılabilmektedir. Yemsoy soya tohumu protein yönünden alternatifi olmayan yazlık bir yem bitkisidir. Yemsoy soya tohumu ekilişleri Torunoğlu Tohumculuğun yaptığı tanıtım ve yayım çalışmalarıyla birlikte son yıllarda ciddi artışlar göstermiştir. Yemsoy soya tohumu projesi bazı Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapılıp hayata geçirilmiştir.
Silajlık soya ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinde sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ana kural şudur: Silajlık mısırın yetişebildiği her bölgede, her iklimde silajlık soya da yetişebilmektedir. Silajlık soyanın 90 günlük olduğu göz önüne alınırsa, kısa yaz günlerinin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde bile yetişebildiği görülecektir. Ülkemize birçok yem bitkisini kazandıran Torunoğlu Tohumculuk silajlık soyayı da ülkemize kazandırmanın haklı gururunu taşımaktadır.