Silajlık Mısır Tohumu
Silajlık mısır ekimleri özellikle geçtiğimiz 20 yılda kaba yem üretmek amacıyla yoğun şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde Ege ve Marmara'da silajlık mısır yetiştiriciliği daha yoğundur. Ekim zamanı bölgelere göre değişkenlik gösterip Mart- Ağustos arası olarak bilinebilir. Silajlık mısır ekimleri birinci ürün olarak erkenci ilkbaharda , ikinci ürün olarak Temmuz- Ağustos aylarında (buğday-arpa hasadı ardından) olmalıdır. Her torbada 50.000 adet mısır tohumu vardır. Bir dekara 7500-8000 adet tohum düşmesi gerektiğinden bir torba 6-7 dekar eker. Silajlık mısır tohumundan dekara 2-2.5 kg atılır.
Devlet desteklemesine tabi olan silajlık mısır yetiştiriciliğinin destekleme fiyatları her yıl güncellenmektedir. 2020 yılı desteklemeleri için İl- İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.
Silajlık mısır tohumu silajlık soya fasulyesi ile beraber ekerek %7 civarı olan protein oranını %17'ye kadar yükseltebilirsiniz. Silajlık soya danesindeki ham protein oranı %42'dir.
Mısır ve soya fasulyesi silajı hayvanlarda yüksek besi ve süt artışı sağlar. Verim artışı %11'in üzerinde olur.
Amerika ve Avrupa'da yetiştiriciliği çok yoğun şekilde yapılan silajlık mısır ve soya fasulyesinin birlikte ekimi hem daha fazla silaj hem daha fazla protein sağlar. Ek olarak proteine ihtiyacı kalmayan hayvanların verimi artar. Bu karışım ile mısır silajından %30 tasarruf edebilirsiniz.
Ekimi: Tarlanın bir bölümüne slajlık mısır bir bölümüne soya fasulyesi ekilmelidir. Tarlanın ayırım oranı %50 mısır - %50 soya veya %70 mısır - %30 soya olabilir. Biçerken silaj makinası bir mısırdan bir soya fasulyesinden alacak römorkun içerisinde karışıp paçal olacaktır. En doğru, en başarılı ekim bu şekildedir.
Mısır danelerinin hamurdan unlaşmaya geçtiği zaman biçim zamanıdır. Silaj çukuru ya da toprak araziye silaj sıkıştırılır. Oluşturulan silaj tümseği havasız kalması için naylon bir örtüyle kapatılır. Naylonun üzerine ağırlık konularak iyice toprakla örtülür. 45 gün- 2 ay sonra mısır silajı tüketilmeye hazırdır.
Mısır ekme, yetiştirme şansı olmayan çiftçiler için mısır silajı satışları devam etmektedir. Vakumlu torbalar halinde hazırlanan mısır silajı satışta nakliyesinde rahatlık sağlar.Mısır silajı fiyatları her yıl değişkenlik gösterir. Satılık mısır silajı fiyatları her yörede farklıdır.
Hayvan beslenmesinde mısır silajı tüketiminin çok önemli, dikkat edilmesi gereken detayları vardır. Fazla tüketimin hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Özellikle sütçü karakterli hayvanlarda döl tutma problemleri, ayak tırnak sağlığında kötüleşme, sindirim zorlukları görülür. Mısır silajı hayvanlarda yağlanma yapar bu da güç doğum, yavru ölümlerine sebep olabilir. Çok fazla mısır silajı tüketmesi hayvan kayıplarına, yavru atmalara kadar birçok zayiat yaşatır. Mısır silajı ile beslerken kuru ot, yeşil ot özellikle çayır mera, reygras otu gibi yem bitkileriyle dengelenmelidir. Keçilere yedirilmesi oldukça sakıncalı, atlara ise asla yedirilmemelidir. Mısır silajından belirli bir miktar verilmeli , yeşil ot tüketiminin hayvan için en sağlıklı besin olduğu unutulmamalıdır.
Silajlık mısır tohumları birinci veya ikinci ürün olarak ekilmektedir. Sertifikalı, ithal, verimi yüksek silajlık mısır tohumu çeşitlerini Torunoğlu Tohumculuk olarak en uygun fiyatlara sunmaktayız.
Bölgenize en uygun silajlık mısır tohumu hangisi, en iyi mısır tohumu hangisi, silajlık mısır tohumu çeşitleri, silajlık mısır tohumu fiyatları, silajlık mısır tohumu yetiştiriciliği, erkenci mısır tohumu hangisi öğrenmek, detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için firmamızı arayın. İstediğiniz çeşit ve özellikteki silajlık mısır tohumunu en geç 2 gün içerisinde size ulaştırıyoruz.
Tel: 0322 239 8808 GSM: 0532 266 4041 - 0530 300 5273 - 0555 997 5075
-