Soya Tohumu

Soya tohumu ülkemizde de önemli bir yere sahiptir. Tarım ekonomisinde ciddi bir paya sahiptir. Soya tohumu Ülkemizde ve dünyada çok amaçlı olarak ekilir.İnsan beslenmesinde en mühim 5 stratejik bitkiden bir tanesidir.Dünya nüfusu hızla artarken artan nüfusu beslemek büyük gayretler gerektirmektedir. Ülkemizinde soya tarımına gereken önemi vermemiz doğru bir yaklaşım olacaktır. Soya ziraatını hızla çoğaltmamız gerekmektedir. Soya tohumu Dünyada en çok ekilen tarla bitkilerinden bir tanesidir son yıllarda soya tohumu ekilişi ülkemizde de artış göstermektedir.Soya tohumu ekilişleri toprağın verimini arttırır. Dünya üzerinde soya üretiminin %50 sini Amerika üstleniyor. Akabinde Brazilya , Arjantin ve Çin gelmektedir. Türk kültüründe de sağlam yer edinmeye başlamıştır. 

Kullanım Alanları: Soya, çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılır. Soya fasulyesi, yağ elde etmek için sıkça kullanılır,  soyadan elde edilen yağ, yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içerir ve çeşitli gıda ürünlerinde kullanılır. ve soya yağı, yem katkı maddeleri ve biyoyakıt endüstrisinde, özellikle biodizel üretiminde soya yağı kullanılır. Biyoyakıt, fosil yakıtların yerine daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir alternatif olarak görülür bu gibi farklı ürünlerin üretiminde kullanılır. Ayrıca, soya proteinleri gıda endüstrisinde ve hayvan yemlerinde protein kaynağı olarak kullanılır.Hayvan yeminde çok önemli bir protein kaynağıdır.

Dünya Ticaretinde Önem: Soya, dünya genelinde büyük ölçüde ticaret edilen bir tarım ürünüdür. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Arjantin ve Çin gibi ülkeler, dünya soya ticaretinin büyük bir kısmını kontrol ederler.

Tarım Geliri ve İstihdam: Soya tarımı, birçok ülke için önemli bir tarım gelir kaynağıdır. Soya üreten ülkelerde, bu tarım faaliyeti binlerce kişiye istihdam sağlar ve tarım sektörünün ekonomik büyümesine katkıda bulunur.


Soya içerisinde 8 gerekli amino asidi içeren tek besindir. Tam bir protein deposudur. Protein oranı ve B1 vitaminiyle kırmızı etle yarışmaktadır. Sayanın 100 gr mından alınan besinle insanların günlük lif ihtiyacının %25 ini karşılamaktadır.

Soyadan soya sütü,unu sosu,peyniri,filizi,eti,benzin,filizive mürekkebi yapılmaktadır.

Ülkemizde soya üretiminin %85 ini Çukurova Bölgesi yapmaktadır. Ege , Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde de ekimi yapılabilir,

 

Soya fasulyesinden dekara 8-10 kg tohum ekilir. Sıra üzeri 5 cm olmalıdır. Sıra arası 70 cmdir. İkinci üründe 3-4 cm olmalıdır. Soya fasulyesi tohumu 1. Ürün olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde Nisan ayının 15 inden sonra ekilir. İkinci ürün olarak Haziran ayında tahıl hasatından sonra ekilir. Diğer bölgeler için de ekim zamanı 1. Üründe Mayıs – Hazirandır,

Soya hasadı biçerdöverle yapılır. Soya fasulyesi tohumunun dekara verimi birinci üründe 450-550 kg , ikinci üründe 350-450 kg dir., Soya tanelerinde %40-45 protein %18-20 yağ vardır. Soya küspesinde de protein oranı ortalama % 46 'dır. Soya baklagillerden olduğu için toprağa bıraktığı azot ekilecek ürünlerde yüksek verim sağlar.

Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin için de soya fasulyesi ve soya küspesi çok önemli bir yem kaynağıdır.

Soya Fasulyesinin Faydaları

  • Cilt sorunlarını çözmeye yardımcı olur.
  • Diyabetten korur.
  • Kabızlık sorununa karşı doğal bir çözücüdür.
  • Metebolizmayı düzenler.
  • Kanserle mücadele eder.
  •  

Soya fasulyesi tohumu fiyatlarını öğrenmek ve soya fasulyesi çeşitleri hakkında bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis