Silajlık Soya Tohumu
Silajlık soya tohumu ülkemizde oldukca gündemde olan yüksek besin ve protein sağlayan bir yem bitkisidir.Silajlık soya tohumu ülke genelinde çiftçilerimizin gündemine oturmuştur. Ekerken dekara 8-10 kg silajlık soya tohumu atılır. Birinci ürün olarak İlkbahar mevsiminde , ikinci ürün olarak ekimi ise buğday, arpa hasatı ardından ekilebilmektedir.
-
Ekiminde en uygun yöntem: tarlanın bir bölümünü silajlık soya tohumu bir bölümünü silajlık mısır ekmektir. Biçerken silaj makinası sırayla bir mısır bölümünden bir silajlık soya fasulyesi bölümünden alacak römorkun içerisinde karışıp paçal olacaktır. Her ekim şeklini itina ile denetmiş olarak en verimli, en uygun yöntemin bu olduğu kanaatindeyiz.
Silajlık soya tohumu ortalama bitki boyu 1.70-2 m'dir.
Soya fasulyesi danesindeki ham protein oranı %42, yeşil aksamındaki ham protein oranı (hasat vaktine göre) % 17- 24.6 'dır. Çok yüksek proteine sahip olduğundan silaj kalitesi de oldukça iyidir. İçeriği : %35 kuru madde, %43,3 NDF, %32,3 ADF, %6,7 ADL içermektedir. (Kuru madde bazında)
Amerika, Avrupa gibi ülkelerde de yetiştiriciliği yoğun şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde de silajlık soya tohumu ve silajlık mısır karışım silajı üzerinde durulmaktadır. Mısır silajı protein oranı tek başına %7'dir. Silajlık soya fasulyesi ile ekiminde protein oranı %16-17 'ye kadar yükselmektedir. Protein oranını iki katına çıkaran bu silaj hayvanlarda çok yüksek verim artışı sağlar.
Silajlık soya tohumu ile sorgum sudan yine aynı ekim yöntemiyle ekileblir, sorgumdaki protein oranı arttırılabilir.
Soya Fasulyesi ülkemizde her bölgede problemsiz yetişir.
Silajlık soya fasulyesini ister yeşil biçip yedirebilir, ister silaj yaparak kullanabilirsiniz.
Hayvanlarınızın severek yediği soya fasulyesi ve mısır silajında dengelenmiş protein ve enerji değeri sağlanır. Böylelikle dengeli, sağlıklı beslenen hayvanda daha çok süt ve besi artışı gözlenecektir. Bilimsel araştırma neticesinde mısır silajı tüketmede %30 tasarruf, %11 civarında da verim artışı elde edilir.
Soya fasulyesi yaklaşık 90-100 günde olgunluk dönemine erişir, bu dönem yaprak kaybının en az olduğu ve silaja hazır olduğu anlamına gelir. Silaj yapım aşamasında arpa kırması ve tuz eklenmesiyle silajın kalitesi arttırılabilir.
Tarlanın bir kısmının soya fasulyesi bir kısmının silajlık mısır ekilmesini tavsiye ettiğimiz ekim yönteminde oranlar % 50 soya fasulyesi - %50 silajlık mısır şeklinde olabildiği gibi %70 mısır- %30 soya şeklinde de olabilir. Soya fasulyesi tohumuna ekmeden önce soya bakterisi uygulanmalıdır. Bu uygulamanın güneş görmeyen gölge bir alanda yapılması gerekir.
Yukarıdaki resimde de gösterilen yöntem tarlanın bir kısmı soya bir kısmının mısır ekilmesidir. Biçim yaparken silaj makinası bir soya fasulyesi yerinden, bir silajlık mısır yerinden alarak römorkta karıştırılmıştır. O karışım yeşil olarak da yedirilebilir istenirse silaj da yapılabilir.
Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yürütülen soya-mısır silajı demonstrasyonlarından olumlu sonuç alındı.
Yassıgüme, Hacılar’da birinci ürün, Günalan’da ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık soya ve mısırların Burdur bölgesi için iyi bir kaliteli kaba yem kaynağı olduğu belirtildi.
Birinci üründe ortalama tane soya veriminin 380-580 kg. arasında değiştiği soya, bitkisel yemler içinde protein, biyolojik değeri en yüksek yem olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Tane soya % 35-40 oranında protein mevcut olup, kuru maddesi % 17-24 arası ham protein içeriyor. Dekara 2-4 ton yeşil ot verimine sahip olan soya ot ve silaj üretimi için ortalama 100 günde olgunlaşıyor.
Süt üretiminde % 10 artış sağlayacağı öngörülen soya bitkisi dünyada mucizevi bitki olarak adlandırılıyor.
Soya-mısır silajı çalışmasını yapan öncü çiftçi Muhammet AKYÜZ alınan olumlu sonuçtan duyduğu memnuniyeti belirterek, İl Müdürlüğümüze teşekkürlerini sundu.
Konuyla ilgili konuşmasında İl Müdürü Ş. Fırat ERKAL; “İlimiz için hayvan beslemesi son derece önemli bir mevzu. Kaliteli üretmek, maliyetleri düşürmek ve verimi arttırmak bizim için büyük önem taşıyor.
Bu nedenle ilimizde çok sayıda demonstrasyonlar yaparak üreticimizi yönlendirmeye çalışıyoruz. Demonstrasyon çalışmalarımızda diğer üreticilere örnek olacak özenle üretimi gerçekleştiren örnek çiftçilerimize teşekkür ediyor, bol kazançlar diliyorum.” dedi.
Basından alıntıdır.
-
Soya fasulyesi tohumu fiyatı , soya tohumu çeşitleri, soya fasulyesi dekara verimi, soya fasulyesi yetiştiriciliği, soya fasulyesi ekimi gibi konularda sizi aydınlatmak için Torunoğlu tohumculuk olarak olarak her zaman yanınızdayız. Detaylı bilgi edinmek ve sipariş vermek için aşağıdaki numaralardan firmamıza ulaşabilirsiniz.
Tel: 0322 239 8808 GSM: 0532 266 4041 - 0530 300 5273 - 0555 997 5075